De Laatste Manager in België

De-morgenNaar aanleiding van de tv-uitzending van Tegenlicht over het einde van de manager, heeft België De laatste manager ontdekt. Zo was ik in de uitzending van Jan Hautekiet op Radio 1 en werd ik geïnterviewd door dagblad De Morgen. 

Vanuit een studio in Amsterdam werd ik ondervraagd door Jan Hautekiet, die elke ochtend een programma verzorgd op VRT Radio 1. Mensen konden bovendien inbellen en reageren op de stelling of het niet wat minder kan, met die managers. Daar werd massaal gebruik van gemaakt. Het lijkt erop dat nu ook in Vlaanderen de discussie begint los te barsten over nut en noodzaak van de manager. ‘Het gaat niet om de manager, het gaat om een goede organisatie van het werk,’ zo werd ik geciteerd op Twitter.

Luister hier naar de uitzending.

Daags daarop stond er een paginagroot artikel in dagblad De Morgen. Onder de kop ‘Managers moeten hun nut aantonen of verdwijnen’ start de krant een debat over nut en noodzaak van de manager. Aan de hand van voorbeelden van het leger, het ministerie van Sociale Zekerheid in Brussel en Buurtzorg laat ik zien dat je het werk moet overlaten aan de troepen in het veld, omdat zij er middenin zitten en beschikken over de beste informatie om te handelen.

Het grootste probleem vormt de leemlaag van middenmanagers: ‘Zij zijn soms pas gepromoveerd en hebben een eigen kantoortje gekregen met opslag. Zij voelen zich bedreigd. Toch is het verdwijnen van hun functie onontkoombaar. Gemiddeld is er één manager per acht werknemers. De managers staan in voor 30 procent overhead, kosten die niet doorgerekend kunnen worden en waar in crisistijden op kan worden bespaard.’

Lees hier het hele artikel.