Over Ben

Filosoof, schrijver en ontregelaar. Denkadviseur, praatjesmaker en blogger. Initiatiefnemer van nieuworganiseren.nu en een groot fan van simpel organiseren.

‘Organiseren is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel organiseren’ (vrij naar J.Cruyff).

Hoe doe je dat dan, simpel organiseren? Begin bij het begin, zou ik zeggen, bij wat je wil bereiken. En probeer dat zo goed mogelijk te organiseren.

Simpel.

Zou je zeggen.

Maar waarom doen we dat dan niet? Misschien omdat we teveel bezig zijn met het middel, de organisatie, dat we tot doel hebben verheven? 'De wereld verandert, dus moet de organisatie meeveranderen. Anders bestaan we straks niet meer.' Is dat erg dan? Niet als de organisatie geen doel meer dient. Zou je zeggen.

Organisatiefilosoof

Ik denk, dus ik Ben. Als organisatiefilosoof stel ik vragen. Ongemakkelijke vragen, soms. Over de zin van wat we doen, en of dat allemaal wel zin heeft. Wat is dat eigenlijk, zin? Is dat niet iets wat we gezamenlijk maken? Verandering is de enige constante, wist Heraclitus, maar wij  vinden dat maar niks. Wij verzetten ons met hand en tand tegen de tand des tijds, en willen het liefst dat alles blijft zoals het was.

Schrijver

Na mijn studie filosofie in Utrecht ging ik aan de slag als journalist. Ik werkte onder meer voor NRC Handelsblad, Trouw, Intermediair en Management Team. Daar bleef ik een aantal jaren hangen, en was ik een tijdje hoofdredacteur. Na mijn vertrek schreef ik een aantal boeken, waaronder De laatste manager, Fuck de Regels, De PRET-factor, Eerste Hulp bij Nieuw Organiseren en onlangs De Zinmakers. Het is wat ik het liefste doe: onderzoeken en schrijven.

Ontregelaar

Maar daarnaast vind ik het ook belangrijk dat wat ik tijdens dat schrijf- en onderzoeksproces allemaal ontdek bij een zo groot mogelijk publiek bekend wordt. Daarom geef ik lezingen en begeleid ik workshops. Ook help ik mensen in organisaties met zin maken, en te stoppen met de onzin. Dat deed ik inmiddels onder meer al bij de HAN, SKDD, het Ministerie van Justitie, DAS, de gemeente Groesbeek en Amsterdam, de provincie Noord-Holland en vele andere organisaties.

In 2015 werd ik gevraagd om een bijdrage te leveren aan een uitzending van Tegenlicht over het einde van de manager:

De afgelopen jaren heb ik een aantal trainingen en leergangen gevolgd die mij helpen om anderen te helpen. Zo bezocht ik de meerdaagse Complexity and Management Conference in de UK, volgde ik trainingen op het gebied van Design Thinking en Complexity Challenge, Art of Hosting en de Leerproject Interventiekunde bij Edu Feltmann (Denkadvies).

Promotieonderzoek

In 2019 ben ik begonnen aan een nieuw avontuur: een promotieonderzoek naar 'sensemaking'. Dit doe ik aan de Radboud Universiteit Nijmegen en ik word daarin begeleid door René ten Bos en Mathieu Weggeman. Het is vooralsnog een theoretisch/filosofisch onderzoek, met als belangrijkste vraag: wat is sensemaking? Welke filosofische concepten zijn hierin aan het woord (sense vs meaning, proces, macht, instrumenteel denken etc.)?

Ik ben lid van de Raad van Toezicht van kinderopvangorganisatie SKDD en vice-voorzitter van de Rijwielpaleis Triathlon Utrecht.

Wil je meer weten over mij? Neem contact op