De Organisatiefilosoof: the movie

Onlangs verschenen: de organisatiefilosoof. Een boek over hoe je anders kunt denken, kijken en praten over organisatie en de problemen die daar keer op keer de kop opsteken. Bij managementboek.nl maakten ze dit filmpje.

In het filmpje vertel ik kort waar het boek De Organisatiefilosoof over gaat en geef ik een voorbeeld hoe je anders kunt denken, kijken en praten over organisatieproblemen. Stel, bijvoorbeeld, je loopt over de afdeling en er komt een collega-manager naar je toe en die zegt: kun je mij een advies geven? Ik heb een medewerker, laten we hem Jan noemen, en die doet altijd zo negatief. Er is geen land met hem te bezeilen. Wat zou jij doen?

Jan doet negatief

Dan kun je natuurlijk gewoon wat adviezen geven (ga eens met Jan praten, negeer hem gewoon), maar dat heeft deze manager natuurlijk allang geprobeerd. Dat zet geen zoden aan de dijk. Dan zou je samen met die collega ook eens wat aannames achter de vraag kunnen onderzoeken. Bijvoorbeeld de aanname: negatief doen is niet goed, het is beter dat je positief doet. Of: de manager is degene die dat probleem moet oplossen.

Op het moment dat je die aannames hebt gevonden, kun je er andere voor in de plaats stellen. Bijvoorbeeld: negatief doen is juist heel goed. Het toont de enorme betrokkenheid van Jan. Of: waarom zou de manager dit moeten oplossen? Heeft Jan dan geen collega’s die er ook wat van zouden moeten vinden?

Op die manier kun je zo’n vraag eens onderzoeken en krijg je vaak hele verrassende inzichten.

Kijk hier het filmpje:

Lees het in De Organisatiefilosoof

Hoe je dat doet, anders denken, anders kijken en anders praten over de organisatie en de problemen die daar ontstaan, kun je lezen in het boek De Organisatiefilosoof. Te bestellen bij elke (online) boekhandel en bij managementboek.