We gaan op expeditie!

nieuworganiseren.NU slaat haar vleugels uit en gaat op expeditie. Als initiatiefnemer van het platform zal ik het komende jaar door Europa reizen op zoek naar voorbeelden en experts op het gebied van nieuw organiseren.

Wat is de stand van zaken rond nieuw organiseren in Frankrijk? Wat gebeurt er in Duitsland? Of moeten we ons heil vooral verwachten van de Scandinaviërs? Wij zoeken het voor je uit.

In 2014 publiceerde de Belgische consultant Frederic Laloux Reinventing Organizations. Het boek veroorzaakte een schok van herkenning door het Europese continent en ver daarbuiten. In het boek beschrijft Laloux diverse Europese pioniers van het nieuwe organiseren, zoals Buurtzorg en BSO in Nederland, FAVI in Frankrijk, ESBZ en Heiligenfeld in Duitsland. Zou er dan ook in het oude continent vernieuwing op de loer liggen?, zo vroegen velen zich af. Of moet de vernieuwing juist komen vanuit de Rijnlanders, die zich als dappere strijders blijven verzetten tegen de overheersing van de Angelen en de Saksen?

Al een aantal jaren eerder (2009) hadden de Franse professor Isaac Getz en de Amerikaanse journalist Brian Carney geschreven over FAVI, maar ook over het Deense Otticon in hun boek Freedom Inc. En vorig jaar nog publiceerde de Duitse auteur Andreas Zeuch het boek Alle Macht für Niemand, een pleidooi voor de democratische organisatie. Ook hierin zijn een aantal mooie voorbeelden te vinden van nieuw organiseren in Duitsland en Oostenrijk.

Anti-hiërarchisch

Er hangt dus iets in de lucht, niet alleen in het van oudsher progressieve en egalitaire Nederland, maar ook in de ons omringende landen. Om dat in kaart te brengen en aan te jagen, start nieuworganiseren.NU een expeditie door het oude continent. Het komende jaar reis ik als initiatiefnemer en aanjager van het Nederlandse platform nieuworganiseren.NU, kriskras door Europa. Het doel is verhalen op te halen en die te delen op het nieuwe platform neworganising.eu. Net als op de site nieuworganiseren.NU vind je daar straks cases, interviews en blogs. Maar ook wiki’s, filmpjes, boeken en nog veel meer. In het Engels, maar waar mogelijk ook in de oorspronkelijke taal van de expert of case. En het mooie is: de fans van nieuworganiseren.NU zitten straks op de eerste rang!

Aan dit nieuw platform kun je een bijdrage leveren. Ken je organisaties in het buitenland die op een nieuwe manier georganiseerd zijn, laat het ons dan weten. Of misschien heb je wel een vlotte pen (in English) en schrijf je voor ons blogs of achtergrondverhalen. Daarnaast zoeken we launching partners om dit platform mede mogelijk te maken. Organisaties die net als wij geloven in een andere manier van organiseren en die dit initiatief willen steunen. En die bovendien kansen zien en dit nieuw platform willen gebruiken als springplank naar de rest van Europa. Samen bouwen we zo aan de toekomst van Europa, die democratisch is en in het teken staat van samenwerking en het principe dat iedereen telt.

Voor meer informatie of suggesties: stuur een mail.

Volg de new organising expedition op Facebook.