Stop de regelzucht

verbodenIn de Amsterdamse Jan Pieter Heijestraat moet boekwinkel Books and Bubbles de deuren sluiten omdat de winkel geen vergunning heeft voor het schenken van alcohol. Het zoveelste voorbeeld van overdreven regelzucht.

Om te kunnen overleven verkoopt de winkel niet alleen boeken, maar wordt de winkel na sluitingstijd ook gebruikt voor workshops en feestjes. Daar wordt wel eens alcohol geschonken, en ja, dat mag natuurlijk niet van de altijd alerte ambtenaren van het stadsdeel.

De jonge onderneemster Steffy Roos de Maine is er helemaal kapot van. Haar relaas op de lokale tv-zender AT5 is hartverscheurend.

Lees het hele verhaal op nieuworganiseren.nu

En omdat het verkiezingstijd is, zijn diverse politieke partijen daar natuurlijk meteen op in gesprongen. Zo opende D66 in Amsterdam West een meldpunt Regelzucht, waar prompt tientallen klachten over overijverige ambtenaren binnen kwamen. Andere partijen haastten zich onmiddellijk met te zeggen dat zij het toch ook echt niet eens waren met de regels.

Prachtig allemaal, maar de belangrijkste vraag is natuurlijk wat die partijen gaan doen ná 19 maart. Regelzucht is een hardnekkig probleem, dat onder meer veroorzaakt wordt door politici die daadkracht willen uitstralen en willen scoren. Bij ieder incident of klacht van een burger of ondernemer springen ze er bovenop en roepen ze om het hardst dat er meer regels moeten komen.

Die reflex doorbreek je niet met een meldpunt. Dat doorbreek je alleen door met elkaar het gesprek aan te gaan, zoals ze in de gemeente Zaanstad hebben gedaan. Door een Ontregelavond te organiseren voor burgers, politici en ambtenaren, ruimde die gemeente niet alleen een flink aantal regels op, er ontstond ook meer begrip voor de regels die wél bleven bestaan. Daar zouden andere gemeenten nog wat van kunnen leren.

Bekijk hier de presentatie van Pascal Spijkerman over de Ontregelavond:

httpv://www.youtube.com/watch?v=OrwLUlrBlv4

Laat Steffy Roos de Maine gewoon met rust. Er zijn al genoeg boekwinkels verdwenen.

Fuck-de-regels-cover-webLees meer over de zin en onzin van regels in mijn boek Fuck de regels.

Lees hier meer over.