cover het grote frobelboek voor adviseurs

Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs is uit

Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs van Marijne Vos en Ben Kuiken is op 1 april (geen grap) verschenen. Het is een denk-, doe- en fröbelboek voor adviseurs en iedereen die meer speelruimte wil creëren in zijn werk en organisatie. Een inleiding.

Fröbelen of spelen, dat is de vraag*

Welke associatie heb jij met fröbelen? En met spelen?

Fröbelen en adviseur, is dat een goede combinatie?

En spelen en adviseur dan?

In Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs gebruiken we de termen ‘fröbelen’ en ‘spelen’ door elkaar. Voor ons maakt het namelijk niet zoveel uit of je spelen nou fröbelen noemt of fröbelen spelen. 

Als je maar gaat spelen eh… fröbelen.

Fröbelen is voor ons je creativiteit gebruiken, het niet lukraak kopiëren van werkvormen, maar knippen en plakken, dingen toevoegen, weghalen, verfraaien, iets je eigen maken, in de dubbele betekenis van het woord. Fröbelen is voor de anders denkende, de anders kijkende en anders pratende mens, degene die geen genoegen neemt met het bestaande, maar het bestaande wil verfraaien en vernieuwen. 

En zij doet dat op een spelende manier.

Spelen klinkt misschien wat braver, voorspelbaarder en serieuzer. Daardoor lijkt het misschien wat meer te passen bij organisatie en werk. Maar zijn we in organisatie en werk niet wat té serieus geworden? Werk en organisatie moeten nut hebben, ergens toe leiden, serieus zijn. We lijden collectief aan wat hoogleraar Mathieu Weggeman ‘terminale serieusheid’ noemt. Vandaar onze oproep om te gaan spelen, én fröbelen. Wees creatief, zoek de speelruimte in de organisatie en in je werk.

We nodigen je uit in de speeltuin in je hoofd. In die speeltuin mag je zelf betekenis geven aan wat je zoal tegenkomt. Laat je vooral niet te veel leiden door wat jij denkt dat anderen bedoeld zouden kunnen hebben met termen als organisatie, werk, doelgericht en lean. Geef er je eigen betekenis aan en laat je fantasie de vrije loop. Dat is wat ons betreft spelen, eh, fröbelen.

Ps: we zijn benieuwd waar je fantasie je brengt. Houd ons op de hoogte (spelen@speeladviseur.nl) hoe jij fröbelt, we spelen het liefste samen met anderen.

het grote frobelboek voor adviseurs
Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs

Marijne Vos en Ben Kuiken schreven Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs. Speelruimte creëren in organisaties. Het is een doe- en denkboek voor mensen die hun spelende Ik opnieuw willen ontdekken en die speelruimte willen creëren in hun organisatie.

* Nou, als dat dé vraag is, dan valt het allemaal wel mee, vind je niet? Er zijn grotere vragen die je jezelf kunt stellen, zoals bijvoorbeeld: ‘Wat is de zin van het leven?’, of ‘Hoe word ik gelukkig?’ Maar je zou maar een boek willen maken over fröbelen en spelen, dan kan de bovenstaande vraag je toch behoorlijk bezighouden.