Crowdfunding Organiseren in de 21e eeuw

Vandaag is de crowdfunding-actie Organiseren in de 21e eeuw van start gegaan. Met dit initiatief wil ik aandacht en geld genereren voor mijn zoektocht naar manieren hoe om te gaan met de toenemende complexiteit van de maatschappij.

Professionals zoals artsen, leraren, politieagenten en ontwerpers worden nog steeds verder ingekaderd en van hun werk gehouden door toenemende regeldruk, verantwoordingseisen en management. Een arts wil mensen beter maken, een politieagent boeven vangen en een ontwerper mooie dingen maken. Maar dat lukt ze steeds minder goed, doordat ze zich voortdurend moeten verantwoorden en targets moeten halen. Dit probleem wordt al jaren onderkend, en er zijn ook al verschillende goedbedoelde pogingen gedaan om iets aan de toenemende regeldruk te doen. Maar de regeldruk neemt alleen maar toe. Dus is er iets anders nodig, een complete reset van het systeem.

Bureaucratische reflex

Deze regeldruk wordt mede veroorzaakt door de bureaucratische reflex. Er gaat wat mis, en hup, daar komen weer nieuwe regels bij. Vanuit het idee dat de maatschappij maakbaar is en dat we alleen maar aan een paar knoppen hoeven te draaien om de ideale wereld te creëren. Maar we komen er steeds meer achter dat dit een illusie is. De maatschappij is te complex geworden om nog van bovenaf, vanuit Den Haag of de bestuurskamer, te sturen. Er gebeurt altijd iets dat je vooraf niet had verwacht. Maatregelen hebben altijd onbedoelde, soms zelfs perverse effecten.

Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die complexiteit? Wat is het precies, en hoe kun je er het beste mee omgaan? Dat is het begin van mijn zoektocht; ik wil complexiteit echt begrijpen. Want zolang we dat niet doen, blijven we dweilen met de kraan open. Dan blijven we doen wat we altijd al deden en krijgen we ook steeds weer wat we altijd al kregen. Dus ik wil de slimste koppen op dat gebied interviewen, zoals Ralph Stacey in Engeland. En, misschien, als ik geld genoeg ophaal, wil ik naar Santa Fe, het toonaangevende instituut op dit gebied.

Agile

Vervolgens wil ik allerlei hippe nieuwe organisatievormen, zoals zelfsturende teams, holacracy en agile langs deze lat leggen. Wat werkt nu echt, en waarom? En wanneer werkt het? Mijn gevoel zegt me dat er in al deze vormen wel iets van waarde zit, maar wat precies en in welke omstandigheden, dat wil ik graag onderzoeken. Er is vaak de neiging om een nieuwe organisatievorm meteen als heilig te verklaren, compleet met aanhangers en tegenstanders. Maar ik denk dat de wereld ook daar te complex voor in elkaar zit.

Hier vind je het filmpje van de actie:

Wie investeert in het project krijgt in elk geval een gesigneerd exemplaar van het boek dat ik op basis van zijn bevindingen schrijf (bij een investering van minimaal € 20,-). Bij een grotere investering krijgen ze tevens toegang tot de boekpresentatie en workshop die ik organiseer rond het verschijnen van het boek. Bij een investering van € 1200,- krijgen organisaties een in house presentatie van de resultaten plus twintig boeken. ‘En het mooie is: crowdfunding zou wel eens een heel mooi alternatief kunnen zijn voor het maken van uitgebreide plannen. Je probeert iets uit, en kijkt of er een markt voor is. Geld wordt bovendien veel meer een middel om iets te realiseren dan een doel op zich. Dus als deze campagne slaagt, heb ik nog een bewijs dat we echt op een hele andere manier moeten gaan organiseren. Veel meer vanuit het oprechte verhaal van een ondernemer of initiatiefnemer dan vanuit winstbejag.

De crowdfunding campagne is inmiddels succesvol afgerond. Zie dit bericht. Wil je op de hoogte worden gehouden of meer informatie over dit project? Stuur mij een mail of abonneer je op de nieuwsbrief (rechter kolom).