Als je voor PRET bent…

PRETMijn nieuw boek, De PRET-factor is uit. Het gaat over de factoren die maken dat mensen goed in hun vel zitten, waardoor ze niet alleen creatiever en productiever zijn, maar ook nog eens prettig om mee samen te werken.

Gelukkig gaan de meeste mensen met plezier naar hun werk. Dat blijkt uit de PRET-test, een enquête die ik heb ontwikkeld naar aanleiding van De PRET-factor. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een ruime meerderheid van de Nederlandse werknemers meestal (55 procent) of zelfs elke dag (20 procent) met plezier naar zijn werk gaat. Slechts een kleine minderheid (8 procent) doet dat zelden tot nooit.

De stelling ‘Ik voel me gewaardeerd op mijn werk’ geeft echter een totaal ander beeld te zien: een derde van de respondenten (35 procent) voelt zich niet gewaardeerd. Die waardering ontbreekt vooral van de kant van het management: maar liefst 70 procent van de respondenten voelt zich niet of onvoldoende gesteund en ondersteund door het management.

Koekjes

Er is dus nog een hoop winst te behalen in organisaties. Waardering en ondersteuning is namelijk een belangrijke voorwaarde voor mensen om goed te kunnen functioneren. Voor mijn boek ben ik op zoek gegaan naar de factoren die ervoor zorgen dat mensen goed in hun vel zitten. Blije mensen functioneren namelijk beter; ze zijn productiever, creatiever en prettiger om mee samen te werken. Of, zoals Kees Pater, directeur-eigenaar van Koekjesbakkerij Veldt, het zegt: “Blije mensen bakken betere en lekkerdere koekjes.”

Dus hoe zorg je er nou voor dat mensen blij zijn en goed in hun vel zitten? Door aan te sluiten bij hun basisbehoeften, is mijn antwoord. In het boek beschrijf ik er vier: de behoefte aan een Positieve (werk)-sfeer, de behoefte aan Respect voor het individu en waardering voor ieders bijdrage, Enthousiasme over de missie en Teamspirit: er samen voor gaan. Kortom: de behoefte aan PRET!

Buikpijn

Helaas zijn er nog veel te veel mensen die met buikpijn naar hun werk moeten. Een respondent van de PRET-test schrijft dat zij jarenlang is gepest; dat is toch verschrikkelijk!? Dan functioneer je toch niet meer? En ik denk dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, ik denk dat er heel veel organisatieleed en beroepszeer is. Mensen die alleen maar procedures en protocollen moeten volgen, mensen die totaal geen waardering krijgen voor wat ze doen en die voor hun gevoel vooral bezig zijn voor de carrière en de bonus van de manager. Ook aan alle politieke spelletjes wordt veel energie en talent verpild. Wie is de baas, wie krijgt de grootste kamer? Zonde. Willen we als Nederlandse economie mee kunnen in de internationale concurrentieslag, dan hebben we elke ons hersenen nodig die we kunnen mobiliseren. Dan kunnen we het ons niet veroorloven om mensen en creativiteit onbenut te laten.

Leuk

Mensen die goed in hun vel zitten, zijn namelijk creatiever, productiever en prettiger om mee samen te werken. Dat blijkt keer op keer uit allerlei onderzoeken, maar eigenlijk weten we dat natuurlijk al heel lang. Je kunt alleen optimaal functioneren als je je prettig voelt. Niet dat werk altijd leuk moet zijn. Werk is ook gewoon wat het is: werk. En soms zijn er klusjes die helemaal niet zo leuk zijn, maar wel gedaan moeten worden. Maar ook dan is het wel fijn als je dat met een beetje PRET kunt doen en je in elk geval gewaardeerd voelt.

Over de PRET-test

9200000030730181-188x300De PRET-test op www.depretfactor.nl is inmiddels door meer dan tweehonderd werknemers ingevuld. Zij zijn over het algemeen positief over hun werk en collega’s, maar niet over hun manager en de waardering die ze krijgen. Ook geeft een grote groep aan onvoldoende te worden uitgedaagd.

De PRET-factor – Waarom plezier op het werkt beter werkt is uitgegeven door Uitgeverij Haystack. Het boek kost 16,95 euro en je kunt het onder meer bestellen bij Managementboek.nl en Bol.com.