Academie voor Verwondering

Belangeloos. Aandachtig. Vol verwondering. Dat is de Academie voor Verwondering. Je kunt er heel veel leren, maar alleen als jij dat wil.

“Buiten was de ‘werkelijkheid’, buiten waren straten en huizen, mensen en inrichtingen, bibliotheken en studiezalen – maar hierbinnen was liefde en gevoel, hier leefde het sprookje en de droom. En toch leefden wij in het geheel niet van de wereld afgesloten, wij leefden in gedachten en gesprekken vaak midden in de wereld, slechts op een ander veld. Wij waren van het merendeel der mensen niet door grenzen gescheiden, maar slechts door een andere manier van zien. Onze opgave is, in de wereld een eiland te verbeelden, misschien een voorbeeld, in elk geval te leven als de aankondiging van een andere mogelijkheid.”

— Hermann Hesse, In: Demian.

De Academie voor Verwondering is een plek waar deze droom van Herman Hesse werkelijkheid kan worden, als aankondiging van een andere mogelijkheid. De Academie voor Verwondering wordt gekenmerkt door een andere manier van zien van ‘de werkelijkheid’, dat wil zeggen van een werkelijkheid die door de meesten van ons als ‘normaal’ wordt aanvaardt. Deze heersende werkelijkheid van werk, organisatie, management en efficiency is echter slechts een mogelijkheid, geen noodzaak, en het is ons verlangen om ons hierover te verwonderen en vrije ruimte te bieden zodat andere mogelijkheden kunnen emergeren. Dit doen (daaronder mede verstaan een ‘niet-doen’) we midden in de wereld, slechts op een ander veld: dat van de verwondering, de filosofie, de droom, de twijfel, de verbeelding en de kunst.

Ruimte om jezelf te ontwikkelen

Dat veld heeft de uiterlijke vorm van een Academie, een Academie voor Verwondering – maar ook dat is het woord wellicht niet. Hierin bieden we ruimte aan organisatiefilosofie, organisatiekunst, denkadviseren, spelen en andere manieren van anders zien, anders denken en anders doen.

Het lijkt van een afstandje misschien nog het meest op een opleidingsinstituut voor organisatiefilosofie, maar eenmaal binnen ontdek je dat je er weliswaar veel kunt leren, er vrije ruimte is om jezelf te ontwikkelen maar dat er maar bar weinig onderwezen wordt. In die vrije ruimte verbeelden we, samen met wie-dat-maar-wenst, in gedachten en gesprekken een eiland, als aankondiging van andere mogelijkheden.

Ga naar de site van de Academie voor Verwondering en ontdek wat het andere veld jou te bieden heeft.